
Solens strålar är inte bara nyttiga utan också kan förorsaka problem och skador i huden. Det tar ca 48 timmar för kroppen att bilda ett eget pigment. Under den tiden är det extra viktigt att skydda huden. Genom att sola försiktigt kan man bygga upp en tjockare överhud och få en jämn skyddande pigmentering.
Orsaken till att vi har olika bra pigment är helt beroende av arvsanlag. Rödhåriga har ett speciellt pigment som är känsligare än vanligt pigment och rödhåriga blir sällan bruna utan bränner sig mycket lätt i solen. Även personer med ljust hår och blå/grå/gröna ögon blir ofta lätt brända i solen. Du kan aldrig påverka kvaliteten på ditt pigment.
Solskador
När huden bränns har den fått mer ultraviolett strålning än den hunnit bygga upp pigmentskydd för och detta ger skador på cellerna. Huden förstörs i olika grad vid brännskada.
Man delar upp brännskador i grad I-III. Vid brännskada grad I ses en rodnad i huden på grund av en inflammation i huden. Detta ses vid för mycket solning då huden svider och blir röd.
Vid en brännskada i huden vid för mycket solning uppstår ett "minne" i hudens celler som sedan kan leda till utveckling av cellförändringar och melanom. Riskerna för skadad hud ökar för varje ny "bränna".
Läs mer om solskadad hud.
Olika typer av solskador
Soleksem
Soleksem i form av små kliande knottror på bröst och armar är mycket vanligt och blir tyvärr ofta mer uttalat med åren. Kortisonkräm kan lindra akuta eksem, det viktiga är att börja väldigt försiktigt och "vänja" (härda) huden i solen, då kan man ibland klara sig från eksem.
Klåda
Om man plötsligt får klåda i stark sol kan man ha drabbats av nässelutslag som ibland kan orsakas av sol. Typiskt för nässelutslag är klåda i handflator och fotsulor.
Du kan försöka med att ta antihistam och hög solskyddsfaktor och se om du kan minska klådan med det. Klådan är inte farlig men det kan ju vara jobbigt, tyvärr hjälper inte solarium.
Pityriasis versicolor
En speciell jästsvampsinfektion kan också ge fläckar på bröst och rygg vid solning - så kallad pityriasis versicolor.
Behandling
Soleksem
Soleksem brukar vara värst på senvåren och försommaren innan huden blivit "härdad" av solen. Solen på sommaren torkar ut huden och om man duschar mycket när det är varmt kan huden bli torr och börja klia. Smörj regelbundet med mjukgörande och dra ned på duschandet till varannan dag och se om det hjälper.
Vad kan jag göra själv?
Du gör klokt i att ta det lite försiktigt med solningen, särskilt de första solskensdagarna på året.
Den som i stort sett aldrig blir brun, utan bara rödbränd eller fräknig har all anledning att överväga om det är värt risken att vistas för länge i solen. Skydda huden med tunna kläder och en hög solskyddsfaktor.
Grundtipset är att använda solskyddsmedel som skyddar både mot den kortvågiga UVB-och den långvågiga UVA-strålningen. Se till att solskyddsmedlet är vattenfast. För svenska solförhållanden anses 15 vara en rimlig högsta solskyddsfaktor. Det räcker ofta även utomlands - om man inte solar flera timmar i sträck.
Ta god tid på dig för att bygga upp det skyddande pigmentet. Vistas max en timme i solen den första dagen (en halvtimme på sydligare breddgrader), öka soldosen gradvis de närmaste veckorna.
Vill du veta mer om hud och sol? Gå i solskola! »
När bör jag söka läkarvård?
Polymorf ljusdermatos är ett samlingsnamn för olika typer av solutslag som ibland kan bli mycket besvärligt och fordra specialistbehandling. Enstaka gång kan utslag i ansiktet av solen också vara tecken på bindvävssjukdom. Känslighet för sol kan delvis vara ärftligt. Pröva med hydrokortisonkräm två gånger dagligen och undvik solen helt tills utslagen gått bort. Om detta inte hjälper bör du ta kontakt med hudläkare.