Om huden & hudvård

Om huden & hudvård

Här kan du lära dig mer om hur du tar hand om din hud, kroppens yttersta skyddsbarriär och största organ.

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2012-08-25
Uppdaterad: 2017-02-22
Författare: Redaktionen

Illustration - hudlagerHudens tre lager

Huden är uppbyggd av tre lager - överhud (epidermis), läderhud (dermis) och under detta subcutis (underhud/fettväven).

Epidermis

Vårt översta hudlager heter epidermis - överhud - och är ca 0,05 till 0,5 mm tjockt. Epidermis utgörs av två cellsorter, keratinocyter och melanocyter. Keratinocyterna är flest, de ligger i flera lager varav de understa, basalcellerna, hela tiden nybildas och vandrar uppåt. Under vandringen plattas de ut och åldras samt omvandlas till slut till hornskiktet, som är vår barriär mot yttre påverkan. Den näst vanligaste cellsorten heter melanocyter, de ligger i det understa lagret i epidermis och kan bilda pigment. Det finns också celler som är inblandade i immunsystemet, s.k. Langerhanska celler.

I epidermis översta lager finns alltså hornlagret som består av döda celler. Vid låg luftfuktighet minskar vattenhalten i överhudens hornlager. En vattenhalt under tio procent ger direkta symtom i form av torrhet, narighet och sprickor.

Illustration - normal hudUnder hornlagret finns ett lager med celler vilka reglerar fuktigheten och genom detta lager andas huden. Livslängden för en hudcell är ca 30 dagar, därefter dör den och stöts bort. Under cellskiktslagret bildas kontinuerligt nya celler som ersätter de döda. Vid t.ex. psoriasis går det omsättningen så fort som bara några dagar. Det är därför man ser så mycket fjällning av huden - hornet hinner inte stötas av i jämn takt i små mängder.

Dermis

Nästa hudlager heter dermis - läderhud - och i detta hudlager finns talgkörtlar, hårsäckar, blodkärl, svettkörtlar och nerver. Det finns även blodkärl, körtlar och kollagen (protein). I läderhuden finns också processer som håller immunsystemet igång. En stor del av bindväven består av ett nätverk av elastiska och proteinrika fibertrådar som ger huden fasthet och samtidigt elastiska egenskaper. Denna process understöds av C-vitamin och kisel.

Subcutis

Det tredje och innersta hudlagret heter subcutis - underhud - och består av bindväv och fettceller. Detta är ett bra energiupplag för kroppen. Denna del av huden fungerar också som stötdämpare och skydd för underliggande muskulatur och benhinnor. När det uppstår rynkor och påsar under ögonen är detta ofta en följd av att underhuden har förlorat vätska.

bild på behandlingVårda din hud

Det finns all anledning att vårda huden. Om den inte får tillräckligt med fukt blir den torr. Därför bör många smörja in sin hud ofta.

När du tvättar dig försvinner del av hudens skyddande fett. Därför är det ibland viktigt att smörja in huden med en bra kräm, salva eller lotion.

Även om man har problemfri hud, innebär det inte att den är underhållsfri. 

Vad finns det för produkter?

Vid torr hud bör man bara tvätta med ljummet vatten. Vid känslig hud bör man vara försiktig med tvål och uttorkande rengöring. Det är viktigt att smörja in sig med mjukgörande kräm efter att man tvättat sig. Använd den produkt som passar din hud bäst.

Egenvård

 Huden behöver omtanke om den ska behålla sin mjukhet och spänst. Ytterst på huden finns ett naturligt fettlager som skyddar mot uttorkning. Varje gång du tvättar dig sköljs en del av fettet bort.

Vad du kan göra för att hjälpa huden

Duscha istället för att bada. Duscha mindre ofta, kortare tider. Byt ut vanlig tvål mot en mild tvål eller duscholja. Du kan till och med strunta i tvålen ibland.

Tvättar du dig för ofta hinner huden inte återställa sig. Den blir uttorkad, vilket kan leda till irritation, infektion och eksem. Smörj in dig med lotion eller kräm med fetter och fuktbindande ämnen.

Sola inte för mycket. Det kan leda till rynkor när man blir äldre. Se till så att du inte bränner dig, sola korta stunder och använd solskyddsfaktor.

Ansiktet blir utsatt för många påfrestningar och för att bibehålla dess spänst måste man börja med en grundlig rengöring.

Inga krämer hjälper om inte huden är ren. Använd rengöringslotion istället för tvål och vatten. Försök hitta en hudkräm som passar din hud.

 

Rekommenderat på HUDEN.se

Soleksem och ljuskänslighet
Solutslag är mycket vanligt och man räknar med att omkring 10-15% har mer eller mindre omfattande besvär av detta. Alla kan få solutslag, men mest utsatta är ljushyade och...
Mjölkskorv
Mjölkskorv eller gnejs är hos spädbarn så vanligt att det nästan kan betraktas som normalt. Det är en variant av seborrhoiskt eksem. Klinisk bild Skorv sitter som feta gulvita...
Akne (Finnar)
Ⓒ Anders Hallén, hudläkare
Vad är akne? Akne är ett samlingsnamn för finnar och pormaskar. Finnar är röda inflammerade  talgkörtlar - upp till cm-stora knölar i huden - ibland med en varblåsa i mitten...
Impetigo (Svinkoppor)
Ⓒ Anders Hallén, hudläkare
Detta är en vanlig och smittsam bakterieinfektion med gulaktigt smetiga sår, ofta hos barn. Klinisk bild Smetigt gula sår på rodnad botten. Vanligast är mycket små varfyllda...
Granuloma anulare
Ⓒ Anders Hallén, hudläkare
Vid denna sjukdom uppstår knutor i hudens bindväv av okänd orsak. Personer med denna åkomma är i övrigt vanligen helt friska. Sjukdomen har inget samband med allergi eller...