Barneksem

Barneksem

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2006-10-31
Uppdaterad: 2017-01-30
Författare: Redaktionen

Eksem är vanligt hos barn och ungdomar och beror i de flesta fall på medfödda egenskaper hos huden. Detta gör att huden reagerar på ett speciellt sätt på yttre och inre påverkan.

Personer med dessa anlag har en mycket lättirriterad hud och dessutom en ökad benägenhet att utveckla astma och hösnuva. Sjukdomsbilden benämns atopi och hudreaktionerna kallas spädbarnseksem, böjveckseksem eller atopiskt eksem. Det atopiska eksemet kan återkomma i perioder och kliar som regel intensivt. Cirka 15-20% av alla barn har eller har haft atopiskt eksem. De flesta barn och ungdomar blir symptomfria under uppväxten. Eksemanlaget finns dock kvar och kan senare ge upphov till handeksem t ex vid olämpligt yrkesval.

Faktorer som påverkar

Försämrande faktorer:

 • Kontakt med irriterande och/eller uttorkande ämnen t ex ylle, rengöringsmedel (även tvål), vatten
 • Klimatfaktorer (kyla, torr luft)
 • Svettning t ex vid motion, för mycket kläder
 • Födoämnen t ex ägg, mjölk, citrusfrukter etc.
 • Infektioner (bakterier, svampar, virus)
 • Kvalster (bostadsdamm)
 • Pälsdjur
 • Stress

Symtom

Eksemet yttrar sig oftast som rodnande, ibland vätskande, områden på huden. Mer sällan finns endast bleka fläckar. Klåda är det mest framträdande symtomet. Eksemets utseende förändras av rivning och/eller infektion. Huden är vanligen mycket torr.

Var på kroppen?

Barn (0-3 år) Barn och ungdom (3-18 år)
 • Hårbotten
 • Ansikte
 • Hals
 • Armbågar
 • Knän
 • Örsnibbar
 • Munvinklar
 • Armveck
 • Knäveck
 • Handleder/Vrister
 • Stjärt
 • Lårens bak- och insidor

Så här kan det se ut

eksem - rodnader
Rodnade eksemfläckar på
spridda ställen.
eksem - baksida
Baksida lår.
Vanligt eksemställe,
framförallt hos skolbarn.
eksem - kinder
Röda, fnasiga kinder.
 
eksem - sprickor i mun
Sprickor i läppar och munvinklar.
eksem - rivning
Rivningseffekt - förgrovad hud.
Ses bl.a. på hand- och fotleder.
eksem - rodnad
Rodnad - förtjockad hud i
armveck. Ses även i knäveck.
 
eksem - torrhet
Torra fjällande förändringar
med sprickor på fotsulor.
Särskilt vanligt vintertid.
Kan även förekomma på händerna.
eksem - sprickor
Spricka vid örsnibb.

Behandling/Behandlingsråd

Atopiskt eksem är en sjukdom med torr och extra klådbenägen hud. Behandlingen skall i första hand syfta till att minska klådan. Det är därför viktigt att förhindra hudens uttorkning med lämpliga mjukgörare och att dämpa inflammationen med kortisonpreparat.

Atopiskt eksem hos små barn under 2 år sitter just i ansiktet, ofta kring munnen och på kinder och kan vara väldigt besvärligt. Det är inte farligt att behandla ett par gånger dagligen med hydrokortisonkräm och det förstör inte barnets hud. Det är jobbigt att ha ett barn med atopiskt eksem och man behöver mycket stöd och råd som förälder. Bäst hjälp får man som förälder i en "eksemskola" som sköts av specialutbildad sjuksköterska. Eksemskola finns ofta i anslutning till barnklinik eller hudklinik i större städer. Här får barn med atopiskt eksem och deras föräldrar lära sig rätt smörjteknik och får massor av tips och råd om rätt lokalbehandling.
Läs och lär i vår Eksemskola!

Det är viktigt att behandla med stark kortisonsalva under kort tid när eksemet är besvärligt och med svag kortison när eksemet är bättre samtidigt som man hela tiden måste använda mjukgörande krämer. Det finns flera olika som är bra: Locobase Repair, Carbasal, Essex kräm eller Locobase. Tyvärr är det så att eksemet ej kan botas men barnet bör kunna vara så gott som symtomfritt med rätt behandling.

Behandling med mjukgörare - basbehandling

Smörj ofta med mjukgörare - finns som lotion, kräm eller salva. Oftast väljer man en kräm eller en lotion med tilltalande kosmetik. Den skall kännas skön på huden. Smörj tunt och ofta - ett tjockt lager ger inte bättre effekt.

Ge gärna "en lugnande smörjning" i avkopplande miljö. Tillsats av propylenglykol eller karbamid gör krämen/lotionen extra fuktighetsbevarande. Karbamid kan ge sveda hos små barn. Försiktighet!

Behandling med kortison

Kortison finns i olika styrkor, grupp I-IV, där grupp I är svagast (OBS! Bedömningen stark/svag avgörs inte av procentsiffran på tuben). För att snabbt komma tillrätta med de akuta besvären inleds behandlingen oftast med ett starkare kortisonpreparat (grupp II-III). Därefter glesar man ut behandlingen med det starkare preparatet (t ex till 2 gånger per vecka).

Man kan också gå över till ett svagare kortisonpreparat. Behandlingen underlättas med ett behandlingsschema. På vissa kroppsytor är huden särskilt känslig, t.ex. i ansiktet eller i hudveck. Där är det extra viktigt att man följer läkarordinationen beträffande val av kortisonpreparat.

Är kortisonet farligt att smörja?

Nej, använt på rätt sätt, enligt Din läkares anvisning, anses kortisonpreparat vara säkra.

Oro för att behandla sitt barn med kortison

Oro att behandla sitt lilla barn som har atopiskt eksem med kortisonkräm finns ofta hos föräldrar. Det är så att följer man ordinationen och behandlar med hydrokortisonkräm eller ibland starkare så länge som eksemet är ilsket, vilket brukar vara 1-2 veckor och sedan glesar ut kortisonbehandlingen och växlar med mjukgörande, så är det INTE farligt utan tvärtom viktigt att behandla.

I princip förekommer aldrig något barn som fått för mycket kortisonbehandling men ofta barn som är "underbehandlade" på grund av rädsla för kortison. Hydrokortison är så pass svagt att man inte ser några biverkningar. Vid eksem finns för närvarande inget bra alternativ till kortison men det är på väg ny effektiv lokalbehandling även för barn under 2 år. Sammanfattning alltså att det inte är farligt utan viktigt att behandla sitt barn med mjukgörare enligt ordination. Det är vanligt att det atopiska eksemet dyker upp igen framåt hösten. De allra flesta barn blir bättre under sommaren med sol och bad.

Övrig behandling

Infekterat eksem behandlas ibland med tillägg av antibiotika. Ljusbehandling och/eller kalium-permanganatbad kan i vissa fall vara bra. Någon gång kan också antihistamin prövas.

Vad kan jag göra själv?

Diet. Uteslut födoämnen som försämrar eksemet. Vad som försämrar kan variera under olika perioder. Vissa barn kan tåla födoämnet senare, varför man kan få pröva något på nytt.

Miljö. Kontakt med husdjur, klädmaterial mm kan försämra eksemet.

 

Rekommenderat på HUDEN.se

Soleksem och ljuskänslighet
Solutslag är mycket vanligt och man räknar med att omkring 10-15% har mer eller mindre omfattande besvär av detta. Alla kan få solutslag, men mest utsatta är ljushyade och...
Mjölkskorv
Mjölkskorv eller gnejs är hos spädbarn så vanligt att det nästan kan betraktas som normalt. Det är en variant av seborrhoiskt eksem. Klinisk bild Skorv sitter som feta gulvita...
Akne (Finnar)
Ⓒ Anders Hallén, hudläkare
Vad är akne? Akne är ett samlingsnamn för finnar och pormaskar. Finnar är röda inflammerade  talgkörtlar - upp till cm-stora knölar i huden - ibland med en varblåsa i mitten...
Impetigo (Svinkoppor)
Ⓒ Anders Hallén, hudläkare
Detta är en vanlig och smittsam bakterieinfektion med gulaktigt smetiga sår, ofta hos barn. Klinisk bild Smetigt gula sår på rodnad botten. Vanligast är mycket små varfyllda...
Granuloma anulare
Ⓒ Anders Hallén, hudläkare
Vid denna sjukdom uppstår knutor i hudens bindväv av okänd orsak. Personer med denna åkomma är i övrigt vanligen helt friska. Sjukdomen har inget samband med allergi eller...

Senaste från DOKTORN.com

Torra ögon, röda ögon, rinnande ögon - det finns hjälp att få
Torra ögon, röda ögon, rinnande ögon - det finns hjälp att få
Besvär med ögonen kan upplevas som både besvärande och irriterande men också oroande, många tycker det är otäckt med tanken på att få problem med ögonen...
Digital vård här för att stanna - men vad är det?
Digital vård här för att stanna - men vad är det?
Nätläkare, e-hälsa, digital vård – kärt barn har många namn och på senare år har det som vi i den här artikeln refererar till som digital vård fullkomligt exploderat...
Upptäckt kan leda till nya läkemedel mot fetma och diabetes
Upptäckt kan leda till nya läkemedel mot fetma och diabetes
Svenska forskare har gjort en ny upptäckt som rör mättnadshormon i vår kropp, en upptäckt som kan leda till nya läkemedel mot fetma och diabetes.
Succé för konsert - Aviciis familj ger miljonbidrag till Självmordslinjen
Succé för konsert - Aviciis familj ger miljonbidrag till Självmordslinjen
Välgörenhetskonsert "Avicii Tribute for Mental Health Awareness" till minne av artisten Avicii och för att uppmärksamma psykisk ohälsa i samhället slog rekord och Tim Bergling Foundation går nu även...
Stort test: Allt om iPhone 11 - "Folktelefonen"
Stort test: Allt om iPhone 11 - "Folktelefonen"
Vi har tittat närmare på Apples ingångsmodell av senaste generation, iPhone 11...
Remisstvång för akutsjukvård kan bli verklighet
Remisstvång för akutsjukvård kan bli verklighet
Om du blir sjuk och vill åka till en akutmottagning kan du komma att behöva remiss för att få komma in, i alla fall om du bor i Stockholmsområdet...