Minskar frysning av fotvårtor smittrisken?

Minskar frysning av fotvårtor smittrisken?

Hej

Om man fryser bort de vårtor man har under foten, smittar man ändå från dessa bortbrända vårtor? Minskar smittrisken på något sätt?

Jag har en, kanske flera vårtor under tårna/ framfoten. Jag har förstått att det kan ta 10 år att bli av med dem och vad man än gör (frysning, laser, vårtmedel mm) så kan man aldrig vara helt säker på att vårtorna försvinner. Det är bara kroppens immunförsvar som kan ta bort viruset.

När jag gick till en fotklinik sa systern att en av vårtorna är ofta är en "moder" till de andra vårtorna. Om man fick bort den kunde de andra försvinna av sig själv. Stämmer det?

Vad kan man annars göra för att minska smittspridningen?

Kan vårtor bli 2 cm x 1 cm stora och behålla hudens naturliga mönster? Enl. hudkliniken har jag 2 st jättevårtor under båda tårnas nedersta del. Jag tycker det är konstigt för de liknar inte på något sätt de vårtor som jag har sett beskrivna. Tårna innersta del blir ju inte utsatt för så stort tryck så om det var vårtor borde de inte puta ut mycket + att hudens mönster borde förstöras.

Jag har två små där hudens naturliga mönster är helt borta.

Tacksam för svar
/Paul

Svar: 

Hej!
Oftast brukar man kunna behandla bort vårtor snabbare än det dystra perspektiv du har fått, även om du har rätt i att det finns svåra fall där inget tycks bita på vårtorna.
"Modervårta" låter som rena rama påhittet.
Något som ofta händer, är att förhårdnader blir misstagna för vårtor. Det är inte alltid så lätt för läkaren/sköterskan att avgöra skillnaden. Vårtviruset sitter i överhuden, och hornskiktet är oftast förtjockat. Om man skrapar på vårtan ses små prickar, detta är inte rötter utan små blodkärl som trombotiserats dvs minimala koagel syns som prickar.
Stora vårtor som du beskriver kan också vara sk mosaikvårtor. De kan bli väldigt stora, och är ofta svårbehandlade (sannolikt beroende på att den undergrupp av papillomavirus som orsakar just den vårtformen är mer svårbehandlad).
Ett tips kan vara att pröva ett nytt vårtmedel som heter Transversal, det finns på Apoteket och fungerar bra hos många patienter.
FN