Behandlat fotvårta i över  två år

Behandlat fotvårta i över två år

Hej,

Jag har en jättestor fotvårta som jag har varit och fryst över 25 gånger (slutade pga flytt för 10 mån. sedan) och de senaste 10 månaderna behandlat med vårtmedel (och slipning, nedskärning av huden) minst en gång i veckan.

För ca 10 år sedan trodde jag att den försvann efter en fruktansvärd laserbehandling (som gjorde ett 1 cm djupt hål i foten och tog över 3 mån att läka) och påföljande frysning (den gången över 20 gånger med...) Men tydligen har den varit kvar för när jag gick för behandling för ett par andra vårtor så berättade fotvårdaren att denna jättevårtan var kvar under all hård hud på hälen. Den försvann aldrig då för 10 år sedan.

Vad kan jag göra? Detta är nu ett stort problem eftersom jag aldrig verkar kunna gå normalt på foten och alltid haltar.

Mycket tacksam för svar.

Lisa

Svar: 

Nedslipning efter fotbad med efterföljande pensling med vårtmedel och plåster, frysning med kolsyreis eller flytande kväve eller laser är de behandlingsmetoder som finns för fotvårtor. Däremot skall man aldrig skära bort en vårta på foten med kniv eftersom besvärlig ärrbildning kan uppstå. Om du haltar är detta en viktig anledning att försöka få bort vårtan, du kan annars lätt få ont i rygg eller höft p.g.a. felbelastning.