Torra, flagnande utslag

Torra, flagnande utslag

Hej.
Jag fick för cirka en vecka sedan ett utslag som nu har spritt sig till 10 andra ställen. Dessa utslag är först små och röda, ser lite ut som finnar i början. De blir sedan större och till slut har de storleken av en femtioöring. De har en röd ring runt sig och är torra och flagnar. De ser ut som blåsor, fast istället för att vara vätskefyllda är de bara som fiskfjäll i dom. Dessa utslag kliar inte och är inte vätskefyllda. De sitter på alla ställen på kroppet förutom huvudet. Jag har inte ändrat på mitt levnadssätt någotning innan/när de uppkom. Finns det något botemedel och vad kan det vara för något?

Svar: 

På Ditt sätt att beskriva det hela skulle det kunna vara Pityriasis rosea, som ibland kallas för "fjällros" eller "6-veckors-klåda". Man tror det är en bakomliggande virusinfektion med speciellt hudutslag (på samma sätt som vissa barnsjukdomar). Börjar ofta som en större fläck på kroppen. Efter nån dag-vecka kommer utsådd av små utslag som växer till. Laxrosa i färgen, lite ovala och fjällar inifrån centrum utåt. Kommer i skov/vågor, så att man har utslag av olika datum och därmed olika storlek. Sitter centralt på bålen och går lite ut på överarmar och lår. Sitter sällan i ansiktet. Försvinner spontant på ca 5-6 veckor. Kan ha klåda.
Stämmer det är det bara att vänta ut, i annat fall avvakta, smörj med mjukgörande kräm och blir det värre ta kontakt med vårdcentralen.
/Anders