Psoriasis eller vanligt eksem?

Psoriasis eller vanligt eksem?

Det började med ett litet rött utslag mellan skinkorna och har under 7-8 år utvecklats till ett stor röd, kliande, fjällande ring kring ryggslutet. Det kliar väldigt mycket och hudflagorna ser ut som mjäll (väldigt små flingor). För ca 3 veckor sedan fick jag samma kliande röda ring vid sidan av armbågen och i ögonbrynen samt ögonlocken. Jag har även mjäll. Jag har testat receptfri kortisonsalva vid ryggslutet och besvären, rodnaden försvinner efter 1 veckas behandling men så fort jag slutar med behandlingen så kommer det tillbaka.

Hur vet man om det är psoriasis eller vanlig eksem? Ingen i släkten har haft psoriasis. Och jag har hört att psoriasis inte kliar. Stämmer det?

Kommer utslagen sluta växa eller kommer de till slut täcka hela kroppen?

Svar: 

Ordet psoriasis kommer från grekiskans "psora" som betyder klåda/att klia sig. Man räknar med att 20-80% av psoriatikerna har varierande grad av klåda (olika siffror från olika studier).
Psoriasis och eksem är 2 skilda sjukdomar, men ibland kan det vara svårt att skilja dem åt. Vad som kan tala för psoriasis är kroniciteten och lokalisationen. Vad som talkar för eksem är klådan och att de svarar så pass bra & snabbt på en svag kortisonkräm (brukar inte psoriasis göra).

Många gånger har man ganska lika mycket fläckar med psoriasis under livet - tidvis mer, tidvis färre. Det finns ingen trend som säger att man hela tiden måste få mer. Behandlingen av eksem och psoriasis är ganska lika och vanligen använder man en kortisonkräm. Jag skulle fortsätta behandla som Du gör, och det är inget farligt att fortsätta ett längre tag med den receptfria kortisonkrämen. Kan gärna använda den regelbundet 2 gånger i veckan, så slipper Du kanske att utslagen hela tiden kommer tillbaka.
/Anders