Blåsliknande utslag på näsan och i och runt öronen

Blåsliknande utslag på näsan och i och runt öronen

Hejsan,

Min pojkvän som är 28 år fick för två veckor sedan ett slags fotsvampsliknande utslag bakom sitt ena öra, både på huden bakom örat och på nedre delan av örat. Det såg precis ut som fotsvamp med blåsaktig hud som såg lite torr och ödleaktig ut och med blåsor som satt tätt tillsammans och liksom växte in i varandra. Det kliade också och vi trodde det var svamp och behandlade med Pevaryl kräm som gjorde att blåsorna torkade ut och flagnade bort efter ungefär 3-4 dagar.

Men för ett par dagar sen fick han nya utslag, denna gång på näsan och upp precis under ena ögonbrynet, men också inne i det andra örat. De som sitter inne i örat ser ut som de han hade tidigare, men på näsan är det små separata röda blåsor som kliar och det sticker också lite i huden. Det ser ut som det finns vätska i dem också.

Vad min pojkvän vet är han inte allergisk mot något och har inte heller börjat använda någon ny hygienprodukt. Vi kan inte hitta några bilder eller beskrivningar här på sidan som påminner om detta? Kan ni hjälpa till? Tack på förhand!

Svar: 

Fotsvamp (eller i alla fall svampinfektion) kan sitta på andra ställen på kroppen än fötterna, men på öron och näsa låter inte troligt. Din beskrivning av utslagen låter inte som psoriasis, men jag har svårt att säga vad det kan vara. Det låter mer som eksemartade besvär, ev en ytlig (bakteriell) hudinfektion. Jag skulle pröva med Cortimyk/Daktacort - kräm som man kan köpa receptfritt på Apoteket. Använd det 1-2 gånger dagligen och blir han inte bättre på 1-2 veckor bör han låta husläkaren titta på hans utslag för en diagnos.
Lycka till/Anders