Torr hud efter ha solat väldigt kraftigt, värmeutslag?

Torr hud efter ha solat väldigt kraftigt, värmeutslag?

Hej!
Jag är en kille på 20 år. Under en dag i somras så fick jag väldigt torr hud efter ha solat väldigt kraftigt. Efter det så har jag haft problem med huden på hals och armveck. Har varit torr och kliat, eksem. Jag har använt mej av hydrokortisonsalva och mjukgörande salva och har därför blivit bättre. Men, jag har under dom senaste - kanske 3 - månaderna haft problem med blåsor som kliar, uppkommer på huden när jag blir varm. När jag blir lite varm så uppkommer blåsorna mest vid armveck och hals, men när jag anstränger mej mycket så blir det utslag över hela kroppen. Detta är väldigt irriterande! Vad kan detta vara? Finns det nått som hjälper mot det?

Svar: 

När man solar intensivt och blir bränd, får man en brännskada i överhuden. Huden kan ge brännblåsor och brukar torka in och fjälla av. Har man blivit lite kraftigare bränd är det vanligt att huden efteråt blir mer känslig efteråt (vanligen övergående, men sola försiktigt nu till sommaren).
Dina uppkomna "blåsor" i huden skulle jag tro är sk nässelutslag (eller det som heter urticaria, ser ut som mindre eller större "myggbett" som sitter kvar under timme-timmar och sen ser huden normal ut). Pröva att köpa vanliga anti-allergitabletter på Apoteket modell Aerius eller Cetirizin. Ta 1 per dag. Får Du ingen effekt alls inom några dagar, tycker jag Din husläkare får titta på Dina hudutslag.
/Anders