Rodnad och fjällande hud efter dykning i kallt vatten

Rodnad och fjällande hud efter dykning i kallt vatten

Jag är 31 år gammal och mitt huvudsakliga fritidsintresse är sportdykning. När jag dyker under den kalla årstiden (vattentemp. 0-8 grader) får jag ofta problem med läppar och händer, som är de kroppsdelar som är mest exponerade för det kalla vattnet och samtidig mekanisk nötning.
Det yttrar sig genom att jag inom någon - några timmar efter avslutat dyk blir rejält röd och svullen om läppar och fingertoppar (läpparna ser ut som om de fastnat i en dammsugare). Svullnaden och rodnaden håller i sig i några timmar, utan att klia eller göra ont.
Inom ett dygn börjar huden på och runt läpparna torka och spricka upp och blir röd, varm och irriterad. På fingertopparna och runt naglarna (ibland även i delar av handflatorna) flår det översta hudlagret av, men här är huden varken varm eller irriterad.

Problemet kommer aldrig på sommaren, utan bara när det är kallt i vattnet. Kan detta vara en form av köldurticaria?
Vad gäller händerna kan jag lösa det genom att använda specialhandskar som håller händerna torra genom hela dyket, men läpparna är mitt stora problem...
Finns det något jag kan göra åt det? Antihistamintabletter är inte så lämpligt att använda i förebyggande syfte just vid dykning, eftersom man då vill undvika alla former av sederande läkemedel.

Vänliga hälsningar

Svar: 

Hej!
Svullnaden skulle kunna stämma med köldurticaria, men det brukar inte bli torrt och fjälligt efteråt av urticaria. Dock är frågan så pass allvarlig att du bör få den bedömd av specialist (hudläkare eller allergolog) för att trygggt kunna fortsätta att dyka. Det finns tester som man kan göra för att mer säkert kunna svara på frågan. OBS det finns idag helt icke-sederande antihistaminer, som tom flygkaptener får ta före flygning.
FN