Köbners fenomen?

Köbners fenomen?

När jag kliar mig eller om jag river mig, eller bara kommer emot huden lite hårdare så blir huden väldigt röd just där. Sedan börjar det klia VÄLDIGT mycket just där jag rivit mig och till slut höjer huden upp sig i vita prickar. Jag har fått höra av en läkare att det kallas Köbners fenomen, kan det vara det? finns det något sätt att lindra klådan? Vad beror Köbners fenomen på? Är det symptom på någon sjukdom? Jag har försökt hitta information om Köbners fenomen på internet, men misslyckats. Hoppas ni kan hjälpa mig.

Svar: 

Hej!
Köbners fenomen heter så efter den läkare som först beskrev fenomenet, på 1800-talet. Köbnerfenomen är när en hudsjukdom sätter sig på platser där huden blivit skadad tex av rivning. De vanligaste sjukdomarna i huden som förknippas med Köbnerfenomen, är lichen ruber planus och framför allt psoriasis. Tyvärr vet man inte idag varför detta sker, och i medicinsk litteratur finns inte så mycket publicerat kring frågan varför.
Det du beskriver låter mer som dermografism, (betyder "skriva på huden"). Det är en form av nässelutslag (urticaria). Du kan läsa mer om urticaria under dermatologens patientinformation här på hemsidan, där finns också en bild av dermografism.
FN