Dermografism (nacken) + intensivt kliande prickar (hals, ansikte)

Dermografism (nacken) + intensivt kliande prickar (hals, ansikte)

Då nässelutslag orsakas av att vissa ämnen kommer ut i vävnaden och vidgar blodkärlen, varvid vätska ansamlas i huden och det mest kända av dessa ämnen är histamin,undrar jag om det finns olja, som innehåller antihistamin?
Har tagit Clarityn med viss framgång.
Vill helst inte ta tabletter.
Kyler ner aktuellt område med kallt vatten och kylbalsam, vilket hjälper en del. Är dessutom noga med att smörja in huden med olja och att inga kläder irriterar huden. Tacksam för svar.
Vänliga hälsningar Elisabeth Björnelf

Svar: 

Denna fråga har besvarats av dr Hans Formgren, allergiläkare, som svarar på frågor om allergiska besvär på www.clarityn.se:

Tyvärr vet jag inte om det finns något antihistamin för lokalt bruk på huden numera. Någon olja innehållande det känner jag inte heller till. Bäst är att fråga på Apoteket. Om de är tjänstvilliga så kan man via deras databas ta reda på om det överhuvudtaget finns någon sådan beredningsform på marknaden. Personligen ställer jag mig tveksam till att man skulle kunna få någon effekt av det på nässelutslag.
Det finns ingen anledning att låta bli antihistamintabletter av det slag som du provat med framgång. Tvärtom är det genom att ta sådana regelbundet en längre tid, veckor - månader, som kan kan få huden att lugna ner sig så att den inte reagerar lika lätt på retning. Vissa former av urtikaria (nässelutslag) svarar bra på antihistamin andra inte alls.