Uttorkad i ansiktet

Uttorkad i ansiktet

Detta problem har jag haft i snart ett år, ungefär var tredje månad (oavsett om det är vinter eller sommar) så torkar mitt ansikte ut, jag blir jätte känslig under ögonen och runt munnen, huden blir skör och spricker lätt. Jag dricker inte så mycket vatten, men jag vet inte om det bara handlar om det. Vet du vad det kan bero på?

Svar: 

Den information Du ger är lite bristfällig för att kunna ge en exakt orsak till Dina besvär. Om Du av någon anledning får ett akut eksem, brukar huden efteråt bli torr, fjällande och sprucken och det hela brukar läka ut på 1-3 veckor. Huden blir dock först gärna röd och svullen. Skulle detta kunna stämma, bör man försöka dra sig till minnes vad som i så fall har kunnat utlöst det hela - allergi mot kosmetika, hårfärgningsmedel eller dyl. Kanske lite långsökt då besvären sitter runt ögon och mun.
Ett annat alternativ kan vara att Du kommer i kontakt med något retande ämne som lösningsmedel, stark tvål, växtsafter (planerat om krukväxter) eller dylikt. Sen är det lätt att man med händerna gnuggar sig runt ögon och munnen, och besvären kommer. Jag själv skulle behandla det med en kortisonkräm som Hydrokortison 2 gånger dagligen i några dagar i början kombinerat med en fetare kräm till natten som Repair eller Ceridal (allt från Apoteket). Skulle detta inte fungera kan det vara värdefullt att fotodokumentera och/eller ta kontakt med Din husläkare/vårdcentral när det händer igen.

/Anders