Uttorkad hy, plitor och utslag

Uttorkad hy, plitor och utslag

Hej!
Jag har alltid varit en sån person som har en väldigt fin hy, har sällan finnar eller andra hudbesvär enbart att huden brukar bli lite torr.
Men denna vintern blev den lite mer än torr. Jag använder hudvårdsprodukter som återfuktningslotion, scrub och cleanser regelbundet inte jätteofta men 1-2 gånger i veckan.
Och jag låter alltid huden vila ibland.
En dag kom och huden var lite mer torr så jag tänkte jag låter den vila i några dagar. Nu har det gått 2 veckor sen jag använde någon hudvårdsprodukt och under gårdagen började jag få utslag på kinderna och nu idag var kinderna riktigt röda. Jag hade någon plita/utslag på ena öronsnibben. Utslagen på kinderna var värre och helt uttorkade, områden på pannan var helt uttorkade och helt rött. Undrar vad detta kan bero på.
Tack på förhand

Svar: 

Hej!
Det låter som någon form av eksem. Du beskriver att du använder en del olika hudvårdsprodukter i vanlia fall, och det kan ju vara en bakgrund till tex en kontaktallergisk reaktion. Ett annat skäl är torr hud, som det ofta blir nu när det är kallt ute. Om inte vanlig mjukgörande kräm hjälper på några dagar, bör du söka hudläkare för bedömning och diagnos.
FN