Torrt på händer

Torrt på händer

Hej, jag är en 16årig kille.
Det är så att jag har varit hos en hudläkare och kollat mina utslag ifall det har något med psoriasis att göra, vilket han hade svårt att bestämma sig för.
Fick salvor som hjälpte, men utslagen håller på att komma tillbaka.
Men mitt största problem nu är mina händer, dom är helt förstörda.
I handflatorna kliar det massor och blir torr hud, och på tummarna kan jag knappt böja längre.
Huden på tummarna är så torr att det känns som jag har "plasttummar", ingen finkänsel i det.
Det smärtar när jag försöker böja tummarna, det blir sår på tummarna när jag böjer dom.
Jag har många såna här småfläckar på händerna lite varstans.

Tror du att detta kan ha nåt med psoriasis att göra?
Finns det något att göra emot detta?

Svar: 

Lite svårt att säga vad Du drabbats av utifrån Din beskrivning. Ibland kan det vara svårt att skilja mellan eksem och psoriasis, men många gånger blir behandlingen ganska lika. Många hudsjukdomar brukar dessutom bli bättre under sommaren, när solljuset kommer som oftast har en gynnsam effekt.
Händerna kan många gånger ta extra stryk av den hudförtjockning som sker, vilket resulterar i att fingertoppskänslan försvinner och huden blir oelastisk och gärna spricker. Dels är det viktigt att försöka undvika frekvent vattenkontakt och kontakt med irriterande ämnen som tvål, lösningsmedel mm. Använda rikligt med mjukgörande krämer och då någon mindre fet dagtid (Miniderm, Canoderm eller dylikt) och till kvällen använda en fetare som Repair eller Ceridal från Apoteket. Är det att huden mest är torr och sprucken, brukar inte kortisonkrämer ha någon större effekt på detta, men fungerar bra på övriga kroppen. Skulle Du däremot fått Daivonex utskrivet (ren anti-psoriasisalva) kan Du pröva även på händerna, men sannolikt ingen större förbättring.
För att kunna få mer detaljerad hjälp, är det nog viktigt att man försöker få en mer exakt diagnos på Dina hudbesvär. Det kan vara svårt precis i början, när hudbesvären är nya.
/Anders