Torra områden

Torra områden

Hej,

Min mamma har alltid haft problem med väldigt torr hud på vissa partier i ansiktet samt hårbotten, värst är det i pannan och över och i ögonbrynen, det 2 "flagar" också väldigt mycket. När hon var ung gick hon till en läkare som sa att det hade något att göra med att hennes hudceller byts ut snabbare än hos andra och därför så blir det så torrt och flagigt i hennes ansikte.

Min storebror har haft samma symptom i några år nu och nu även jag. Eftersom det där jag blir torr också blir rött så måste jag också ofta använda mycket smink och så för att sminka över det, vilket ju inte är så roligt. Och jag vet inte heller om det kanske kan förvärra allt. Jag försöker också använda så fet hudkräm som möjligt, men då får jag istället en massa finnar så det blir som en ond cirkel.

Jag undrar om det som min mammas läkare sa överhuvudtaget finns och om det är det jag kan ha, annars undrar jag om det kanske finns något annat som passar in på beskrivningen. Det blir alltid bättre på sommaren i alla fall men hos mamma försvinner det aldrig. Vill gärna veta om det finns något jag kan göra åt det innan det sprider sig till flera platser i ansiktet och blir värre.

Svar: 

Hej!
Själva flagningen uppstår just som din mammas läkare sade, när hudcellerna omsättts fortare än de ca 4-6 veckor som de normalt tar på sig från hudens basala del tills de stöts av från hudens ytttersta hudlager.
Men snabbare omsättning är ju bara ett tecken på att det finns någon inflammation i hudens djupare delar, tex eksem. Seborroiskt eksem (=mjälleksem) brukar yttra sig som du beskriver, och kan många gånger förekomma hos flera familjemedlemmar. Fet kräm försämrar antagligen bara det hela. EN bra mjukgörare gärna med propylenglykoltillsats, kan vara en bra grundbehandling. När det är besvärligt kan man använda hydrokortisonkräm ca 1 vecka. Om det ändå inte fungerar är det motiverat med remiss till hudspecialist.
FN