Torra fläckar

Torra fläckar

Det började med ett litet utslag på ena smalbenet. Nu har jag många fläckar på båda smalbenen och det börjar komma på övriga kroppen. Huden blir hård torr röd och det irriterar en del. Kan det bero på dålig hygien eller på näringsbrist?

Svar: 

Har man en blandad diet ska man inte råka ut för näringsbrist i Sverige (om man inte har någon tarmsjukdom eller annan sjukdom). Många som har besvär med huden duschar vanligen för mycket, och inte för sällan. Dusch varannan dag brukar för de flesta vara bra och tillräckligt, men är naturligtvis individuellt. Blir huden röd, torr och kliande låter det som eksemartade besvär.
Grundbehandlingen är någon mjukgörande kräm och ifall det dessutom kliar tycker många att Propyless eller Propyderm fungerar bra - bägge finns receptfritt på Apoteket. Ibland kan besvären starta med att underbenen börjat svullna, och är detta fallet bör Du komplettera med stödstrumpor för att motverka bensvullnaden. MAPS heter strumporna och skulle klådan och utslagen vara riktigt besvärande kan Du pröva med en svag kortisonkräm - bägge kan köpas på Apoteket.
/Anders