Torra eksem

Torra eksem

Jag har alltid haft problem med torr hud och behandlades ständigt med kortisonsalva som liten. Har inte haft böjveckseksem. De senaste åren har jag återkommande problem med torr och kliande hud på benen, men ej på övriga kroppen. Torra fläckar, vita prickar och även rödaktiga torra fläckar. Jag smörjer in mig varje dag med Dax hudkräm och har även prövat "alla" apotekets feta krämer. Har mina eksem med klimatet att göra, då de oftast uppstår under vinterhalvåret? Finns det något i min kost som kan påverka?

Vänliga hälsningar,
Susanne

Svar: 

Hudens fuktighet anpassas efter omgivningen. Under vintern blir framför allt inomhusklimatets luft mycket torrare, och det i sin tur torkar ut huden ytterligare. Sen brukar kylan ha en försämrande effekt på många hudbesvär. Grundbehandlingen är att återföra fukt och fetter till huden. Det finns många krämer att välja på, men ibland kan det vara bra att använda en fetare salva till natten som Repair eller Ceridal från Apoteket.
Kosten har nog en liten inverkan på huden, men det finns ett vetenskapligt stöd för att fiskfetter (sk Omega-3-fettsyror) har en gynnsam effekt på psoriasis och nog även på eksembesvär.
/Anders