Torr, illaluktande hud

Torr, illaluktande hud

Hej! Min hud luktar illa och är väldigt torr, jag duschar minst 2 ggr/dag. Smörjer in huden lite nån gång per vecka med HTH hudlotion, men ändå kommer lukten tillbaka inom en timme. Lukten sätter sig även i kläderna efter en stund. Det är väldigt besvärande. Jag har börjat undvika andra pga detta. Vad kan det vara?

Svar: 

Man vet att varje människa har en lite unik huddoft, som beror på svettningen och utsöndringen av specifika fetter. Många gånger doftar inte själva svettet i sig, utan lukten kommer först när olika bakterier börjar bryta ner olika ämnen som ingår i svettet. Deoderanter innehåller därför ofta en kombination av ämnen som minskar svettningen, bakteriehämmande ämnen och parfym.
Många mjukgörande/fuktighetsbevarande krämer/lotion innehåller gärna karbamid (kallas även urea eller urinämne). Detta gäller även HTH. Hos en del kan detta ge en lite otrevlig lukt, som kanske i Ditt fall? Jag skulle rekommendera Dig att dels (om Du har besvär) minska svettningen som oftast är rikligast i armhålorna med t.ex BATS eller Absolut torr från Apoteket. Sen att pröva att byta ut HTH mot annan fuktighetsbevarande kräm/lotion som inte innehåller karbamid som t.ex Propyless eller Propyderm från Apoteket, som även har en bakteriehämmande effekt. Märker Du ingen skillnad kan det vara bra att få en kontroll på vårdcentralen, då vissa ämnesomsättningsrubbningar som t.ex diabetes kan ge upphov till att man "luktar på nytt sätt".
/ Anders