Torr hud - vad är det för fel?

Torr hud - vad är det för fel?

Hej. Jag är en tolvårig tjej som har haft torr hud sen jag var ungefär 7 år. Och nu behöver jag hjälp.

Där jag är mest torr är på benen och i pannan, har tagit hjälp hos skolsyster och hon har sagt att jag ska använda en otroligt fet kräm som heter "Locobase". Den hjälper men absolut inte så mycket som skolsyster säger att den ska hjälpa. Förut innan jag använde den så var jag så torr att det kliade , nu när jag använt krämen i snart fyra månader så har det slutat klia men jag är fortfarande torr och det värsta av allt: Jag har röda prickar som liknar gåshud. Just nu har jag använt hydrokortison i snart fem dagar men det verkar som att det inte hjälper. Vad kan det vara för fel och vet du några bra krämer som gör att de här prickarna försvinner? Värst är det på vintern.

Har stort komplex för det här och behöver verkligen hjälp så snälla, hjälp mig.

Svar: 

Det är lite svårt utifrån Din beskrivning att veta ifall det bara är en sjukdom eller ifall det är två skilda. Det skulle kunna vara "bara" eksembesvär, och då har Locobase en bra återfettande effekt på den torra huden. Vissa kan tycka att den känns FÖR fet på huden, och att man därför kan få som finnar av den. Skulle så vara fallet kan man i stället pröva Repair till kvällen, som är lite mindre fet och kanske mer "uppbyggande". Skulle plitorna vara ett större bekymmer, kanske Du hellre skulle pröva en mindre fet kräm nu, och då en som innehåller propylenglykol som Propyderm från Apoteket. Kan användas 1-flera gånger dagligen över hela kroppen (om det skulle behövas). Är huden röd och irriterad, kan Du lägga till Din Hydrokortisonkräm 1-2 gånger dagligen under 1-2 veckor. Bara vinterkylan lugnar ner sig, blir Du säkert bättre.

Skulle problemet mer vara att Du har mycket med rodnade plitor i ansikte, överarmar och eventuellt ben, kan det stämma bättre med Keratosis pilaris. Ingen farlig sjukdom, ofta en ärftlighet. Har då nog bäst effekt bara med mjukgörande kräm och vid uttalade besvär kan man ha effekt med en receptbelagd kräm som Aberela eller Differin (A-vitaminkräm). Kanske skolsyster kan hjälpa Dig med detta, annars via husläkaren.
/Anders