Torr hud - intensiv klåda i 10 år

Torr hud - intensiv klåda i 10 år

Bästa läkare - under lång tid har jag lidit av hudklåda. Jag har sökt hudspecialist men den rekommenderade behandlingen har ej givit resultat. Jag smörjer dagligen hela kroppen med Propyless eller Canoderm. Klådan besvärar mig i så hög grad att jag ej kan sova med följd att jag håller på att tappa tålamodet. Kan Du ge mig ett gott råd?

Svar: 

Klåda i huden är ett symtom/besvär och kan bero på många olika bakomliggande orsaker. Ibland kan det bero på att huden blir torrare med stigande ålder och då är grundbehandlingen någon mjukgörande kräm. Skulle detta inte hjälpa kan man pröva med någon kortisonkräm och hjälper inte detta, kan ljusbehandling ha god effekt. Detta ska naturligtvis bedömmas av en läkare och ljusbehandling kan ofta ges via hudklinik, många privata hudläkare och hos många av PSO's behandlingslokaler spritt i Sverige.
Det viktigaste är nog att försöka ta reda på vad som är den bakomliggande orsaken till Din klåda. Det kan bero på "bara" den torra huden, olika hudsjukdomar, grav njursjukdom eller ibland av stress eller oro. För att få en bra effekt är det därför viktigt att behandla eventuell bakomliggande orsak för att lyckas. Ta en diskussion med Din behandlande hudläkare vad han/hon tror om orsaken och informera att Du inte får tillräcklig effekt av nuvarande behandling. Nästan alltid kan man bli bättre vad avser klådan.
/Anders