Torr hud -  hals, armhåla och ljumske

Torr hud - hals, armhåla och ljumske

Hej!

Har problem med torr hud runt halsen, i armhåla och runt ljumsken. Det kliar och blir ibland så torrt att det blöder och varar. Har testat med feta krämer, men det hjälper inte. Var hos läkaren och fick en kräm vid namn, Pevisone, men inte den heller tycks hjälpa. Vad kan det vara och vad kan jag göra?

MVH
Evelina

Svar: 

När hudbesvären sitter i hudvecken som hals, armhåla och ljumskar bör man ha i åtanke att det kan vara något retande ämne som kroppen reagerar emot (framförallt när utskriven behandling inte fungerar). Har Du inte haft eksembesvär förut, bör Du tänka på ifall Du nyligen bytt tvättmedel / sköljmedel eller ifall tvättmaskinen sköljer ur tvätten dåligt? Det kan vara värt i så fall att byta till "snällt" och parfymfritt tvättmedel och se ifall det blir bättre.

Har Du sen tidigare ett känt eksem, men nu blivit sämre, låter det mer som att utskriven behandling kanske inte är tillräckligt effektiv. Vätskar sig huden och det smetar, kan det vara så att Du fått en bakterieinfektion i huden som "bitit sig fast" och Du behöver ta en bakterieodling och antibiotikatabletter. I så fall behöver Du ta kontakt igen med Din behandlande läkare för en ny kontroll och hjälp.

/ Anders