Torr hud, bindvävssjukdom?

Torr hud, bindvävssjukdom?

Hej.
Jag är en tjej på 29 år som har en hel del problem. För cirka 2 år sedan började jag få problem med värk i kroppen, framför allt i musklerna och lederna. Lite senare kände jag att min hud började bli grövre och helt uttorkad, som en mumie. När jag har duschat och ska torka mig krullar huden av sig och lossnar. Jag har även fläckar, framför allt på axlarna, som är cirka 15 cm stora och är tätt, tätt knottriga och hårda.
Även håret har blivit alldeles risigt och torrt med "hårda" hårstån. Hårstrukturen har blivit helt förändrad med massor av olika tjocklek på samma hårstrå och ett småkrusigt utseende (jag färgar inte eller permanentar håret). Jag undrar vad detta kan vara? Läste att det finns olika sjukdomar som kan förändra hårstrukturen. Jag skulle vilja veta vilka sjukdomarna är, förutom sköldkörtelrubbningar som jag redan är testad för och inte har. Otroligt tacksam för svar.
/Johanna

Svar: 

Hej!
Det låter inte som om du blivit fullständigt utredd för dina symptom, och inte som om du fått något besked om vad man bedömer att du lider av? Sköldkörtelrubbningar kan påverka hud och hår, det kan även olika bristsjukdomar. De hudförändringar du beskriver måste bedömas och provtas av en hudspecialist för att komma närmare diagnosen. Dina symptom är ju väldigt påtagliga, så du bör be din vårdcentral om remiss snarast.
FN