Små, torra fläckar

Små, torra fläckar

Hej!
Jag är en tjej på 40 år, som så länge jag kan minnas har haft till och från små torra fläckar. De är hudfärgade (ibland något rosa om de är mycket torra), lätt fjällande, ca 0,5 -1,5 cm stora, runda/ovala, kliar sällan. De kommer mest på vintern, i princip över hela kroppen men oftast på axlar, överarmar, rygg. De växer inte, ändrar inte färg och går bort av sig själv efter några veckor och kommer inte tillbaka. Smörjer jag med receptfri kortisonsalva försvinner de på någon vecka. Var hos läkare för många år sedan (av ren nyfikenhet) som tittade mycket snabbt och sa att det var en form av böjveckseksem. Min mormor och mamma har/har haft samma torra fläckar. Båda två har/hade reumatism utan reumafaktor, och någon av dem (kommer inte ihåg vem) fick besked av en läkare att de torra fläckarna var psoriasis. Mina tre barn (3, 7 och 11 år) har också dessa torra fläckar av och till, men ingen av oss har några som helst besvär i armveck, knäveck etc. Det finns ingen allergi i familjen. Har inte märkt någon förändring under/efter graviditeterna.
Vore tacksam för tips om vad det kan vara - har läst läkarböcker och sökt på nätet men aldrig hittat nåt som stämmer in.

Svar: 

Det finns många olika sorters hudbesvär, och det är inte alltid helt lätt att säga exakt vad det är. Ang Dina besvär kan man utifrån vad Du säger dra vissa slutsatser:
1/ Psoriasis kan ge tunnare, lite utspridda fläckar som vanligen kommer fram/blir sämre under vinter. Dock brukar de gärna sitta över armbågar, knän, ländryggen och/eller i hårbotten. Brukar vara lite mer envisa och ska INTE läka ut med receptfri kortisonkräm. Stämmer ej.

2/ Eksembesvär kan te sig på olika sätt och är man tonåring och har böjveckseksem sitter det gärna i arm- och knäveck. Som vuxen med kvarstående besvär yttrar det sig gärna som eksem i ansikte, hals och händer. Det finns i ca 50-80% en ärftlig koppling (nån i familjen har ofta haft eksem, astma och/eller pollensnuva. Verkar inte stämma.

3/ Kan tänka sig sk nummulärt eksem (myntformat eksem) som visserligen oftast sitter på armar och ben. Gärna hos yngre personer som duschar mycket. Diskuterats ifall allt duschande rubbar bakteriebalansen i huden och orsakar eksemet? Svarar bra på mjukgörande kräm gärna i kombination med kortisonkräm. Stämmer ganska bra?

4/ Skulle även kunna tänka sig Pityriasis versicolor, som är en ytlig jästsvampsinfektion (samma som ger mjälleksem i hårbotten). Brukar på vintern te sig som lite torra, lite mörkare fläckar mot den vinterbleka huden. Obehandlat ter sig fläckarna under sommaren som ljusare fläckar mot den sommarbruna huden. Stämmer inte riktigt på Din beskrivning. För behandling, se andra frågor med detta tema.

Hoppas det blev lite svar på vägen - mest troligt med en eksemvariant.
/ Anders