Rökstopp och torr hy?

Rökstopp och torr hy?

Sedan jag slutade röka har min hy paradoxalt nog blivit betydligt sämre. Jag är torr som fnöske och glåmig vilket inte de dyraste hudkrämer lyckas avhjälpa. Jag äter bättre än innan jag slutade röka, dricker mer vatten och tränar regelbundet för att parera viktökningen, så det är inte en effekt av att jag äter onyttigare mat efter rökstoppet. Jag har förstått att detta kan vara en reaktion av hudens återhämtningsprocess, och min fråga är: hur lång tid tar det innan huden återfår sin lyster?

Svar: 

Att rökning inte är nyttigt vet nog de flesta. Rökningen gör även huden mer rynkig och glåmig, men jag tror inte torrheten brukar höra till. Många brukar annars gärna bli torrare i huden under vintern, när luftfuktigheten är lägre än under sommaren.
Hudcellerna omsätts regelbundet, men detta gäller mer den yttersta, döda vävnaden - den som kallas för hornlagret. Dessa celler omsätts vanligen på 4-6 veckor. De effekter man får av rökning och även solning gäller mer en skada på själva bindväven i läderhuden (stödjevävnad). Denna bindväv omsätts betydligt långsammare och man får nog räkna med (synbar) effekt av rökstoppet först efter 1/2 år. I rynkstudier med daglig behandling med A-vitaminkräm brukar man se märkbar effekt efter 3 månader (A-vitaminer bygger upp bindväven). Däremot brukar man räkna med en återhämtning på 10 år innan rökningens effekt på blodkärlen/cirkulationen har återhämtat sig efter rökstopp (egentligen 10 år tills den ökade risken för hjärt-kärlsjukdom som rökningen gett blir "normal" efter rökstopp).
/Anders