Femåring med mycket torr hud

Femåring med mycket torr hud

Vi har en dotter som är fem år som är mycket torr i huden. Hon kliar sig och vi smörjer henne. Nu till det mystiska. Vi har alltid trott att hon "bara" varit torr i huden men för några veckor sedan hade hon halsfluss och åt därför pencilin, kåvepenin (eller liknande). Efter bara någon dag eller två med penicillin försvann torrheten och huden blev len och fin. Efter penicillinkuren återgick huden till sitt vanliga torra.

Är vår dotter bara "vanligt" torr eller kan det finnas något mer bakomliggande? Och om det nu bara är vanlig torrhet, vad finns det för salvor, olja osv. som hjälper mot detta?

Vi har provat miniderm, karbasal, alovera, men inget av detta tycks hjälpa.

Svar: 

Ibland vid hudinfektioner kan hudbesvären förvärras, men jag kan inte ge någon bra förklaring till att själva hudtorrheten förbättrades under penicillinkuren.
För själva hudtorrheten rekommenderas en mjukgörande kräm som Ni prövat. Ibland kan det vara bättre med en lite fetare kräm som Locobase eller Repair. Vill man ha ett annat alternativ finns även Ceridal som salva eller hudspray. Man kan även pröva med badolja i badvattnet ifall hon tycker om att bada (t.ex ACO badolja eller Ph5 Eucerin badolja).
Tycker Ni dottern är "konstigt torr" i huden, kan det vara bra att visa upp henne för barnsköterskan på barnavårdcentralen för råd och hjälp.
/Anders