Extremt torr i ansiktet!

Extremt torr i ansiktet!

Hej!
Min hud blir jättetorr, speciellt på vintern, men även på sommaren när jag badar och solar. Värst blir det i ansiktet. Jag smörjer in mig dagligen, samt varje gång jag har varit i kontakt med vatten, då det blir dubbelt så jobbigt.
Nu är jag väldigt torr under näsan, så torr att man kan dra bort hudflikar, som bildar små hudsprickor precis under näsborrarna. Efter att jag har tvättat ansiktet så stramar det till i hela ansiktet: panna, kinderna näsan - överallt. Jag smörjer då omedelbart in mig med fuktkräm. Men jag funderar på om jag borde ha någon fetare salva, för att minska de torra partierna. Dock uppstår ett nytt problem då- jag får finnar! Jag har till skillnad från mina syskon inte haft några större problem med finnar. Jag får några st då och då, men inget som stör mig. Jag har dock märkt att när jag använder fetare hudkrämer, så blir min hud fet och finnig.
Vad ska jag göra? Bör jag ha kortison av något slag under t ex näsan, även om det inte kliar?
Är jättetacksam för svar! Jag står inte ut!

Svar: 

Hej!
Det låter i första hand som seborroiskt eksem, och det låter inte som om du i första hand behöver fett på huden utan fukt, ofta passar någon lotion bäst. Det finns flera olika lotions med innehåll av propylenglykol, som kan förbättra den här sortens hudproblem. Du kanske också kan ha nytta av svag hydrokortison (receptfri) under några dagar, sedan när det ser bra ut återgå till fuktlotion vid behov.
FN