Extremt torr hud, hårbotten m.m.

Extremt torr hud, hårbotten m.m.

Jag är 51 år och kvinna och har sedan en tid drabbats av flera olika "hudåkommor". Huden är allmänt extremt torr, hårbotten "flagnar" och är torr och kliar, i öronen har jag eksem och klåda som ibland också gör ont, runt ögonen har jag fått eksem och ögonlocken svullnar upp med jämna mellanrum, mina naglar är extremt spröda och går av så fort de vuxit ur. Vad kan detta bero på?

Svar: 

Huden förändras med åldern, och man vet att det blir successivt vanligare med torr hud ju äldre man blir. Naglarna bildas som 3 lager som ligger ovanpå varandra. Torkas naglarna ut med t.ex mycket vattenkontakt, lösningsmedel mm har de 3 lagren svårt att hålla ihop och nageln börjar "skiva sig".
Lite svårt att exakt säga vad Dina besvär beror på. Det kan vara uttryck för mjälleksem, och då är behandlingen t.ex mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral, som köps på Apoteket. Blir Du inte bättre av detta, tycker jag Din husläkare/vårdcentral får titta på Dina hudbesvär för hjälp och att kunna bedöma ifall det är eksembesvär eller kanske lindrig psoriasis.
/Anders