Extremt torr hud

Extremt torr hud

Hej! Har extremt torr hud som irriterar och stramar. Går hos en specialist som har skrivit ut Locobase LTD som mjukgörande samt Protopic som jag använder dagligen. Eksemet är ett mycket stort problem för mig eftersom huden gör ont och ger konsekvenser för mig i vardagen. Nu undrar jag om min extremt torra hud kan bero på inre kroppsliga problem, eftersom jag anser att huden är uttorkad. Tex att huden inte klarar att ta upp vatten.
Tacksam för svar!
Mvh Ellen

Svar: 

Då Du tycks ha haft eksembesvär tidigare, är Du säkert sk atopiker som tidigare haft böjveckseksem. Hos dessa vet man att huden är torrare än normalt, har svårare att behålla sin fuktighet i huden och detta beror till stor del på att huden (av ärftliga orsaker) innehåller bara 50% av det normala fettet i huden. Därför har den svårare att behålla sin fuktighet. Grundbehandlingen är att tillföra fett, vatten och fuktighetsbevarande ämnen och det finns många olika krämer att välja bland på Apoteket.

Är huden för irriterad och torr, får man klåda och eksem. Denna irritation och inflammation i huden behandlar man bäst med kortisonkräm eler Protopic. Skulle detta inte hjälpa lägger man ofta till ljusbehandling och till de svårare fallen ger man tabletter som bromsar immunsystemet, som många gånger är överaktiverat.
Att många har mer besvär under vintern, beror på att luftfuktigheten framför allt i inomhusluften är mycket lägre än under sommaren, och brukar ligga på bara 10-60%. Detta torkar ut huden ytterligare. Luftfuktare i hemmet kan för vissa hjälpa något. Diskutera med Din behandlande läkare.
/Anders