Svinkoppor

Svinkoppor

Hej.
Har 2 tjejer som hade svinkoppor för drygt 2 månader sedan och åt då penicillin. Nu verkar det som om de har fått det igen. Varför? Är de svagare personer? En har väldigt kliig och torr hud och eksem. Förstått att de har lättare att få det?
Är det ovanligt att man får det igen? Är det vanligt på hösten? Trodde det var mest på sommaren då det är varmt. Förra gången fick vi först en salva microcid som inte hjälpte. Har även hört de som fått fucidin som har hjälpt - vad är skillnaden? Är fucidin bättre att anv än att ta penicillin igen (om vi nu måste)? Är nämligen lite rädd för att behöva anv penicillin igen. Bör jag vara det, hur skadligt är det med penicillin (2,5 och 5 år gamla)?

TACK/Orolig mamma

Svar: 

Hej!
Svinkoppor eller impetigo orsakas av streptokocker eller stafylokocker. Det "går" ofta som små epidemier på dagis och lågstadiet. Man blir inte immun efter en omgång av impetigo, så man kan få det igen utan att det betyder att man skulle vara svagare. Däremot kan ytliga skador på huden som vid eksem, göra att bakterierna lättare får fäste och växer. Därför är det viktigt att eksembarn både får behandling mot eksemet med kortisonsalvor, så att huden blir hel och barnet inte kliar sig och på det sättet sprider bakterierna, och mot infektionen med antibiotika. Microcid är ett slags desinficerande salva som har viss effekt på lindriga fall av impetigo. Tvål och vatten kan också hjälpa lindriga fall. Fucidin är antibiotika, men tyvärr rekommenderas inte längre användning av detta medel eftersom det blivit vanligt med resistenta bakterier (mot Fucidin). Alltså blir det ofta tabletter/mixtur som gäller, och kanske särskilt i de fall där man också har eksem för att inte eksemet ska förvärras.
FN