Konstiga finnar?

Konstiga finnar?

Jag har alltid varit en frisk och kry människa (bortsett från päls-, gräs- och pollenallergin) men jag har nu stött på något jag tycker är märkligt. Sedan tidiga tonåren har jag haft en del acne, inte mycket, men ändå lätt sebart. Nu de senaste två åren har de avtagit kraftigt och är rätt så sällsynta på kroppen. Men för 5-6 veckor sedan började jag få små finnar på främst låren, men också på underarmarna.

Under mina mest acne-täta år hade jag aldrig finnar på de områdena, men jag tror inte heller att det här är såna. De är till storleken som vanliga finnar, men kliar på ett irriterande sätt, och bränner smärtsamt om man krafsar på dem. Nu har flera stycken försvunnit, men lämnat sår som sen blivit skorpor och flagnat bort. Men nu har de börjat befolka armarna igen, och det med råge. Två stora har jag fått på vardera arm, vätskefyllda, men inte större än centimetern i omkrets. Tittar man riktigt noga kan man faktiskt urskilja ett större antal VÄLDIGT små liknande ting, men jag vet inte. Vissa har även varit en aning fyllda med var. Min avsikt är att kontakta läkare ganska snart, men nyfikenheten är för påtagande. Vad kan det vara?

Svar: 

På din beskrivning låter detta mer som en bakterieinfektion i huden och inte som akne. Blåsbildande impetigo (svinkoppor) kan se ut som det du beskriver. Med tanke på utbredningen både på ben och armar är det en klok idé att ta kontakt med läkare för diagnos och behandling.