Svetteksem

Svetteksem

Hej!
Jag jobbar som gymnastiklärare, och har svårt att få barnen att inse hur viktigt det är att duscha efter en lektion. Jag undrar nu om ni kan ge mig information om svetteksem? - som underlag för att få dem att inse vikten av detta.
Det vore också bra om ni kan skicka ge lite information om deodoranter och astma. För det finns dem som dränker sig i parfym och så finns det dem som har astma och får jätteproblem med att andas.
Tack på förhand, Magnus.

Svar: 

Problemet är inte helt lätt, då olika orsaker kan ge upphov till eksem. Dels värmen och svettningen i sig kan irritera huden och framkalla klåda, och därmed ge eksem. Duschningen kan även ha en uttorkande effekt på huden, och blir huden torr, framkallas det klåda och senare kan det ge eksem. Har man blivit svettig efter ett gymnastikpass, är dock duscning att förorda, men har man eksemtendens är det viktigt att smörja in huden efteråt.
Detta med astma kan även vara ett problem, då rök och starka dofter (som t.ex. mycket parfym) kan utlösa besvär. Vissa kan dock även ha sk ansträngningsutlöst astma, och då är det den fysiska aktiviteten i sig som framkallar astmaattacken. Är det ett bekymmer, tror jag det vore värdefullt att engagera skolsköterskan till information av eleverna.
/Anders