Torr hud. pga solning

Torr hud. pga solning

Hej. Jag är 18 år. Jag solade mycket förra året och brände mig ganska mkt 2-3 ggr. Och efter det har min hud varit EXTREMT torr! Jag har inte kunnat duscha en gång efter det som jag inte behöver smörja in mig med diverse hudsalvor, mildison bl.a. Även varje morgon får jag smörja in mig, då jag blivit torr under natten. Det är även två ställen i ansiktet som blir röda efter jag duschat, pga av att huden "flagnar" av när jag duschat. Jag trodde det skulle ge med sig, men det verkar inte göra detta. Vad ska jag göra? Nu närmar sig sommaren, och jag vill kunna bada utan att efter varje dopp i det blå smörja in mig.

Svar: 

Detta med hudens "torrhet" kan variera dels under året (vanligen mycket torrare under vintern pga torrare inomhusluft+kylan ute) och även från år till år. Att Du brände Dig (bara rodnad) förra året borde inte sitta i så länge. Blev Du däremot tidigare bränd med blåsor, kan huden på dessa ställen vara mer känslig under längre tid framöver, sannolikt nåt år.
Jag skulle behandla huden "varsamt" med att inte duscha mer än nödvändigt (räcker varannan dag) och använda gärna en inte så uttorkande duscholja (modell pH5 Eucerin från Apoteket) hellre än vanlig tvål. Smörja in sig med en bra och skön hudkräm/body lotion som man trivs med. När sen solen börjar titta fram, ta det försiktigt med solen och första gångerna räcker det med att sola max 2x15 min på fram resp baksidan av kroppen, för att undvika att Du kommer bränna Dig igen. Öka sakta upp ljustiden, så att Du ser vad huden kommer tåla.