Sol och sommar

Sol och sommar

Hej.
Jag undrar; vad betyder bränna sig? Att man som barn bränner sig kan det leda till hudcancer? Är det att man vid upprepade tillfällen bränt sig ordentligt, eller räcker det att man på sommaren blir röd/rosa på kinderna och någon gång på axlarna (lagt sig dagen efter oftast)?

Trots insmorning blir vårt barn röd på kinderna på sommaren (kan ju också vara värmeröd). Har inte bränt sig ngn annastans på kroppen som sagt, bara röd på kindknotor och axlar efter bad. Oftast bär hon t-shirt. Smörjer alltid på morgonen tjockt med barnsollotion mot UVA- och UVB-ljus. Och varierar sedan långärmat och långbent varannan dag. Innebär detta cancerrisk?

Svar: 

Det man menar med "bränt sig", betyder att huden blir röd några timmar till ett dygn efter solning. UVB-strålarna har då framkallat en inflammation i huden med skada på DNA och de pigmentbildande cellerna har inte hunnit bilda pigment som skydd. Kinder och axlar är utsatta områden som lätt blir brända. Jag tycker att du skyddar ditt barn på ett klokt sätt. Glöm ej att tänka på att man bör smörja in solskydd igen ett par gånger under dagen och alltid efter bad. "Water-resistent" betyder inte att solkräm finns kvar efter långvarigt bad.