Är det soleksem?

Är det soleksem?

Hej, efter att jag solat solarium ca 5 gånger undedr ca 2 veckors tid. har jag fått utslag i ansiktet. Det ser ungefär ut som finnar, först några få utslag sedan har det spridit sig på ena ansiktshalvan, på den andra sidan har jag bara ett fåtal utslag. I början kliade det mycket sen har det typ blivit blåsor. Nu efter ca 3 v sen första utslaget kliar det varat med att det känns torrt och stramar. Även ögat på den sidan som är värst drabbar har blivit rött. Utslagen kom ett par dagar efter jag solade sista gången. har varit hos läkare och fick då kåvepenin, de trodde inte på soleksem, men medicinen fungerar ej, och det var ingen hudläkare som tittade på det.
Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning,

Svar: 

Solariesol innehåller framförallt långvågigt UV-ljus, det som kallas för UVA. 10-20% av Sveriges befolkning har varierande grad av soleksem, och det är vanligare bland kvinnor. Det brukar komma på våren när man börjar sola, och ger kliande knottror och rodnader på de ställen solen kommit åt. Soleksemet orsakas framförallt av just UVA, samma som solariesolen.
Sen vet man att vissa läkemedel kan förstärka solljuseffekten, så att man blir lite mer "bränd" än normalt och samma effekt kan man även se av t.ex parfym. Det är därför man ska tvätta av sig ordentligt innan man solar och inte parfymera sig på huden innan solning. Själva soleksemet kliar, är rött och knottrigt och ska gå bort på nån dag - max 1 vecka och efterlämnar en "normal hud". Blir huden däremot mer markerat torr, fjällig och stramar har Du mer blivit bränd med en lättare brännskada utlöst av Ditt solande. Gör uppehåll med solandet, lugna ner huden med en hydrokortisonkräm typ Uniderm, använd mjukgörande kräm och vänta på förbättring. Sola försiktigt nästa gång och inte så lång tid i solariet.
/Anders

Läs mer i vår solskola.