Klåda i ansiktet i en vecka

Klåda i ansiktet i en vecka

Hejsan
Jag har haft klåda i ansiktet i en vecka nu. Det är först och främst på käkvingarna, hakan, öronen och pannan. Huden känns ansträngd, svider lite när jag rör den, ungefär som om jag hade bränt mig i solen. Det har jag dock inte gjort. Det syns ingenting direkt, när man tittar på ansiktet. Jag kan känna att det hettar på käkvingar och öron. Vet ej om det beror på att det är irriterat pga att jag kliar. Har väldigt torr hud i övrigt och måste alltid hålla på och smörja.
Förra året hade jag något som kom och gick. Det var som röda partier med småknottrar som var torra och kliade. De satt på haka och i "skrattvecken". Började andvända Propyless och upplevde att det blev bättre.
Jag har underfunktion i sköldkörteln och äter levaxin.

Svar: 

Hej! Det vanligaste hudproblemet hos kvinnor i din ålder, som kan ge sådana besvär som du beskriver, är rosacea (du kan läsa mer om rosacea i dermatologen patientinformation). En hudläkare kanske inte kan ställa säker diagnos eftersom det inte syns något, men du kan antagligen få sk symptomatisk behandling i form av någon kräm som har en viss blodkärlssammandragande effekt. Det gör att huden känns kyld och stickningar minskar.
FN