Eksem eller rosacea?

Eksem eller rosacea?

Hej!

Jag har tidigare fått diagnosen mjälleksem i hårbotten som jag misstänker nu kan ha dragit sig ner i ansiktet/pannan. Dock inte som mjällande eksem utan mer som plitor som kliar och är röda och oförutsägbara.
För drygt 7 år sen fick även jag Rosacea och fick då små plitor i pannan och runt ögonen som var vattniga och gick lätt att klia sönder. Då fick jag Tetracyklin och de var borta med en gång.
Frågan är nu vad jag har fått idag i ansiktet? Det mjällar inte och är inte samma slags tunna plitor som jag hade innan i pannan utan mer kvisslor. Vissa mornar kan jag vara helt flammig i ansiktet (har sen födelsn haft röda "äppelkinder") och efter dusch ser jag ut som om det brinner i ansiktet. Tidvis svider det och kvisslorna på kinder och under ögonen av alla ställen på tunna huden kliar. Fick Pevisone för ca 2 år sen av en hudläkare mot eksem, men i Fass står det att detta är inte bra om man har Rosacea.
1) Vad kan detta vara - eksem eller Rosacea igen?
2) Hur märker man skillnad på eksem/Rosacea?
3) Hur behandla detta?
4) Hur får jag även bukt på mitt röda flammande ansikte generellt sett?

Förstår givetvis att recept gäller, vad har svavel för betydelse här?
Är 34 år.

Tack
Malin

Svar: 

Hej!
Det låter som att du har känslig hud i ansiktet, med tendens att klia och bli röd av olika orsaker. Den tidigare ställda diagnosen var mjälleksem, vilket ju är väldigt vanligt. För detta har du fått en kortisonkräm som är såpass stark att den kan utlösa både rosacea och perioral dermatit (se dermatologens patientinformation - länkar - för bild och text). Det är möjligt att det du beskriver är en blandning både av eksem och rosacea/perioral dermatit, kanske förvärrad av kortisonkrämen du använt. En hudspecialist kan förhoppningsvis hjälpa dig att sortera ut vad som är vad, och ordinera lämplig behandling utifrån vilket symptom som dominerar. Svavelinnehållande krämer har den effekten att de "lugnar" irriterad hud genom att vara blodkärlssammandragande. Ibland kan det faktiskt bli nödvändigt att använda svag hydrokortison (men svagare än Pevisone!). Slutligen så kan symptomen du beskriver även hänga ihop med någon kontaktallergi, och hudläkaren kan om detta misstänks, testa med lappar med olika ämnen på ryggen.
F