Rodnad av duschning

Rodnad av duschning

Hej, jag har haft problem, eller kanske inte problem för att jag kan hanskas med det ganska bra. Jag kan inte vara inne i duschen för länge! Och då menar jag inte att stå och skrubba i en halvtimme/timme utan det räcker nog med ett par minuter. Speciellt om jag duschar ansiktet för länge. Det som händer är att det uppstår som röda "fläckar", som man, när jag inte duschat kan se som torra fläckar (ibland). Dessa uppstår i ansiktet (om jag duschat det) och på bröst, axlar och överarmar. Dom syns alltid efter duschning och kraftigt om jag duschat länge och dom svider. Jag vet inte om det kan vara värmeslag utav någon sort. För jag har lärt mig att duscha lite kallare och inte alls länge, speciellt inte länge i ansiktet. Efter duschning smörjer jag alltid in mig (med Nivea Body Milk, för torr hud) och det fungerar hyfsat. Fläckarna svider bara ett tag då.
I nian var jag på badhus, någon simövning med skolan. Allt kändes bra i början men allteftersom uppstod fläckarna. Jag duschade mycket nogrant efteråt. Och fläckrna kom och blev som värst. Jag hade klådda i cirka ett dygn. Sen dess har jag trott att jag varit klorallergiker. Vi var i Grekland förra året (värmebölja) så jag badade i klorpool, jag var noga med att inte doppa huvudet allför mycket. Och det kändes bra så länge jag var i vattnet. Sen gick jag upp duschade av mig. Och utslagen kom, förstås. Jag smörjde in mig och satt på balkongen och svalkade mig. Jag badade i poolen flera gånger och ibland blev utslagen värre och ibland inte alls så farliga.

Nu undrar jag vad man kan göra åt detta? Finns det nån bra salva/kräm mot min känsliga hud? Är jag klorallergiger? Hur testar man om man är det? Och vad gör man åt det?

Det är så kallt och jag skulle vilja gå och bada i vinter, på ett badhus.

Tack på förhand! En fläckig.

Svar: 

Denna fråga har besvarats av dr Hans Formgren, allergiläkare, som svarar på frågor om allergiska besvär på www.clarityn.se:

Svar: "Vatten är ett farligt gift som omger Visby stift" (Blandaren).
Vi är inga vattendjur och huden hos många människor klarar inte av vatten, tvättmedel, avkylning eller värme. Det du beskriver så målande är ett mycket vanligt problem numera. Hudens normala ytfettlager utgör ett skydd för huden. Vid sådana problem ska man vara försiktig med bad och dusch. Punkttvätt och kortvarig dusch tar bort det som orsakar lukt. Det är bara kosmetikaindustrin som mår bra av överdriven renlighet!