Långvarig röd/rosa fläck på ena kinden

Långvarig röd/rosa fläck på ena kinden

Hej jag är en grabb som iddrottar mycket och har på senaste tiden lidit av en form av "röd/rosa fläck" på ena kinden. Har haft denna fläck i snart 5 månader och den verkar inte försvinna. Huden är torr och stel i fläcken och på senare tid har det börjat svida/klia lite lätt. Har försökt behandlat med en vanlig fett kräm för uppmjukning av hyn men utan resultat. Kan det bero på användning av acnemedel? Vad ska jag göra för att få den att försvinna? Är det något jag bör oroa mig över?

Svar: 

Många av de acnemedel som man får på recept eller köper receptfritt har en retande effekt på huden. De vanligaste preparaten som Basiron och Stioxyl kan ge rodnad, torrhet, fjällning och i sällsynta fall även allergi mot själva produkten. Beroende på hur irriterad man blir i huden kan man använda sitt acnepreparat från 2 gånger i veckan till 2 gånger dagligen. Ibland får man i början "härda huden" med gles användningen och succesivt använda det oftare.
Jag tycker Du ska göra ett uppehåll med Din acnekräm 1 vecka, och sen bara börja använda den 2-3 gånger i veckan. Detta kommer säkert att hjälpa.
/Anders