Fattar inte varför jag rodnar

Fattar inte varför jag rodnar

Hej

Jag är en kille på 17 år som anser att min ansiktsrodnad är ett problem. Jag är inte speciellt blyg eller så, i klassen när det är tex rast så pratar jag hur mycket som helst utan att bli röd i ansiktet, men när jag ska hålla föredrag eller ska besvara en fråga som läraren är ute efter blir jag röd i ansiktet om jag har ett långt svar och säga. Detta är faktiskt jobbigt, jag blir väldigt nervös, stressad, svettig och kall om händerna... men jag fattar inte vart det kommer ifrån? Det kommer bara plötsligt när ja ska hålla ett föredrag.. mina tankar försvinner helt då, jag ber till mig själv att jag inte ska bli röd, visst låter det lite sjukt men så är det!

Även när jag träffar nytt folk så blir jag endast röd i ansiktet då jag säger längre meningar, inte när jag svarar kort. Detta är jobbigt.. finns det nån behandlig mot denna rodnad? Vad orsakar detta? Nån sjukdom?

Tacksam för svar.

Svar: 

Nej, detta är ingen sjukdom! Det är många människor som har samma besvär som du. Egentligen är det nog helt normalt att reagera på detta sätt ur ett historiskt utvecklingsperspektiv. Inför en anspänning stiger halten av adrenalin i blodet, hjärtat slår snabbare och man förbereder sig för "strid" (eller flykt). Om man har väldigt jobbigt kan man med hjälp av psykolog träna med så kallad beteeende-terapi. Det hjälper verkligen!