Datorskärm

Datorskärm

Jag har en stark känsla av att datorn/skärmen förorsakar mina röda, väldigt torra utslag framförallt i pannan. Känner att jag blir varm i ansiktet nästan på en gång jag sätter mig framför datorn.
Detta har accelererat, började för ca 2 år sedan. Under sommaren när jag solat har det varit bra. Är det någon annan som upplevt liknande? Har provat de flesta salvor jag kan tänka mig.

Svar: 

Detta är reaktion som framförallt var vanlig bland datoranvändare för 3-4 år sedan. Man har gjort många undersökningar för att försöka fastställa eventuell orsak. Det är så att vissa hudsjukdomar som är lokaliserade till ansiktet kan försämras vid långvarigt data-arbete. Detta gäller framförallt atopiskt eksem och rosacea. Det är också vanligt att huden hettar efter en stund vid datorn och detta anser man hör ihop med ökad halt av stresshormon.
Om du har dessa problem är det viktigt att ta många små pauser minst 5 minuter varje timme, försöka ha svalt i rummet, ej ha för många datorer eller andra apparater på samtidigt samt använda rikligt mjukgörande kräm. Om besvären fortsätter bör du i första hand ta kontakt med din företagsläkare.