Raka skallen för att slippa psoriasis?

Raka skallen för att slippa psoriasis?

Hej! Jag är en kille som har ganska lindrig psoriasis i hårbottnen men jag funderar på att raka av mig håret på skallen för att slippa klådan. Men funkar det?

För funkar det inte så ser det ju förmodligen ganska fult ut med skorpor på skallen. Men det borde ju vara lättare att behandla hur som helst om man inte har nåt hår?

Svar: 

Att psoriasis sätter sig i hårbotten är vanligt och man räknar med att ca 50% av psoriatikerna har besvär där. Att ha ett långt hår kan många gånger göra behandlingen svårare. Att raka bort allt hår och bli "flintis" är nog tyvärr ingen garanti att Din psoriasis ska försvinna, även om Du kanske får bättre effekt av sommarsolen. De som har psoriasis och hudbesvär i skägget brukar dock många gånger tycka att klådan ökar ifall man rakar sig dagligen utan brukar gärna anlägga lite kort skägg och kanske raka sig 1 gång i veckan. Vad som kommer exakt gälla för Dig vet jag naturligtvis inte. Vill Du underlätta Din behandling, skulle jag klippa mig kort men utan "total snagg", då Dina fläckar nog även döljs lite grann av kvarvarande hår.
/Anders