Pustulosis palmo-plantaris

Pustulosis palmo-plantaris

Mina besvär började för ca 6 månader sen. Jag ringde och beställde en tid på HC och fick träffa en läkare som konstaterade psoriasis men sen efter det besöket började det komma upp varande sår på handflatorna, nu när jag läste här såg jag nåt som hette PPP.

Cortisonsalvorna jag fick hjälpte inte, utan det blev värre. Nu har det blivit outhärdligt och det blöder och kommer var från dessa sår. Min hud har förtunnats av all kortisonsalva jag använt. Det har en brännande känsla som kliar.

Jag har dessutom ett barn på 8 månader som gör så att jag kommer i kontakt med vatten jämt och ständigt. Så nu är min fråga: kan jag be om en remiss till en hudspecialist?
Vem fattar beslutet och vad blir behandlingen?

/Tack på förhand

Svar: 

Lite beroende på var Du bor i landet, finns det lite olika rutiner hur man kan komma till en hudläkare. Oftast är det husläkaren/vårdcentralen som skriver en remiss, ifall hon/han tycker att det behövs. Väntetiden är mycket varierande. Beroende på diagnos, bestämmer man sen lämplig behandling. Är det psoriasis eller PPP, brukar det vara kortisonkräm och/eller en D-vitaminsalva som heter Daivonex (behövs recept). Skulle detta inte fungera kan man överväga ljusbehandling. Sen är det även viktigt att försöka skona händerna för all vattenkontakt - använda skyddshandskar regelbundet och kanske även fixa diskmaskin ifall det blir mycket handdisk? Jag tror det bästa är att börja med en diskussion med Din husläkare.
/Anders