Psoriasis PPP (Pustulosis palmo-plantaris)

Psoriasis PPP (Pustulosis palmo-plantaris)

Har detta i händerna har prövat det mesta gått på hudkliniken för behandling hjälper ett tag för att sedan återkomma. Smörjer mej väldigt ofta men är efter bara en stund lika torr igen, sätter på duodermplattor med terracortil under det läker sprickorna går för det mesta med bomullsvantar som jag klipper av fingrarna på. Finns det något nytt som har framkommit i detta?
Mvh Birgit Damberg

Svar: 

Svar till signaturen Bd
Pustulosis palmo-plantaris (PPP) är en hudsjukdom som ger symtom i form av fjällning, rodnad och varblåsor i handflator och fotsulor. Man har diskuterat om PPP är en variant av psoriasis eller en "egen" sjukdom. Förloppet är långraget och kommer ofta i skov. 90% av patienter med PPP är rökare. Behandlingen ges i olika steg alltefter svårighetsgrad.
1. Lokal behandling i form av stark kortisonsalva (grupp 4) under occlussion såsom hydrocolloidplatta (ex Duoderm). Innan man sätter på detta bör man försiktigt sticka hål på blåsorna. Plattorna bytes 1-2 ggr per vecka under högst 4 veckor därefter forsätter man eventuellt med mjukgörande kräm och occlusion.
Alternativ förstahandsbehandling är Daivonex salva som kan kombineras med UVB-ljusbehandling.
2. Vid svårare former eller om denna behandling ej hjälpt kan man ge så kallad PUVA. Man tar psoralentabletter och belyser därefter huden med UVA-ljus. PUVA finns också som badbehandling. Om ingen effekt ges av detta kan man vid svåra former ge olika interna behandlingar ex Neotigason, Methotrexat eller Sandimmun, behandlingar som bör skötas av hudspecialist.