PPP - svullna fotleder

PPP - svullna fotleder

Hej!
Jag är en tjej på 31, som fick diagnosen PPP då jag var 25. Jag har det i båda händer och fotsulor. Först vill jag påpeka att PPP faktiskt kan sitta andra ställen än just "palmo" och "plantaris"! Jag har haft sjukdomen så länge, att den har börjat sprida sig upp på mina anklar, uppåt handlederna, nagelbanden är drabbade, för att inte säga mina tår! Det känns väldigt frustrerande att vara 31 och vara så gångbesvärad utav en rätt så banal sjukdom! Jag har en så extrem klåda ibland, att jag sitter och överväger om jag själv ska försöka skära eller bränna bort huden!!! Huden under fötterna spricker så jag inte kan gå. Kommer ingenstans 5 av veckans 7 dagar! Den enda hjälp jag har fått är dermovat+plattor som satt kvar i 2 timmar. 500 kr för 10 plattor har jag inte råd med, inte om de inte sitter längre än så! Senast betnovat, men inget av dessa hjälper.
Nu till min fråga: Jag har börjat få SÅ ont i mina fotleder, de är stela, ömma och till tider svullna. Har detta något samband med PPP?
Skulle sjukdomen förresten gå att "lösa" om man utförde en hudtransplantation?
Mvh

Svar: 

Hej!
Din PPP har brett ut sig på ett sätt som kan stämma med så kallad acropustulos eller Hallopeau efter den dermatolog som först beskrev tillståndet. Du behöver tydligen mer effektiv behandling, och bedömning av både hudspecialist och reumatolog. Vid vissa kliniker har man samarbetsronder där båe reumatolog och hudläkare tillsammans bedömer vilken behandling som är bäst. I första hand tänker man på A-vitaminsyra i tablettform, sk Tigason. Man kan även behandla med immunnedsättande medel tex Metothrexate, under aktiv sjukdomsperiod. Det är lätt att förstå din frustration över den dyra och ganska ineffektiva behandling du fått. Stå på dig och gå tillbaka.
Det finns en del rapporter från senare år om forskning angående vad som händer om man kiurgiskt tar bort psoriasisfläcken, med kniv eller laser. Dessa försäk visar ofta bra resultat, dvs att det inte kommer tillbaka psoriasis på det behandlade stället. I de flesta fall av psoriasis, tex ditt, är det inte praktiskt möjligt att göra något kirurgiskt dels på grund av den stora utbredningen och dels på grund av de platser där det sitter hos dig.
FN