PPP och/eller soleksem?

PPP och/eller soleksem?

Jag besväras varje sommar av blåsor på händer och under fotsulorna och har fått diagnosen PPP av en läkare. Jag har en fundering och undrar om det stämmer: Blåsorna uppkommer oftast under sommarsemestern (vid solbad) och jag har sedan flera år besvär med soleksem. Kan solstrålningen på fotsolurna och händerna provocera fram en PPP attack pga min solkänslighet? Om ja, skulle det då hjälpa om jag smorde in dessa kroppsdelar med solskyddskräm? Jag undrar även hur en UV-behandling av PPP då skulle gå till - det verkar ju förvärra mer än lindra?

Svar: 

Soleksem är visserligen vanligt och drabbar ca 15-20% av den svenska befolkningen, och sitter vanligast i ansikte och bringa. Har aldrig hört om besvär av detta i hand- och/eller fotsulor. Det viktigaste är att ta det försiktigt med solen och succesivt härda sig mot solen.
Psoriasis kan vara solförsämrat, vilket svarar för ca 5% av psoriatiker. Har dock inte hört att detta gäller PPP. En del PPP-patienter blir dock sämre sommartid, med de jag haft skyller mer på värmen och att det blir "svettigt i skorna" som en försämrande faktor. Ingen äkta solkänslighet. Skulle Du dock märka att Du blir sämre i en vanlig psoriasis på kroppen av sommarsolen, skulle jag avstå från UV-behandling, annars kan det vara värt att pröva.
/Anders