Infekterat handeksem eller PPP (Pustulosis palmo-plantaris)?

Infekterat handeksem eller PPP (Pustulosis palmo-plantaris)?

Hej!
Har haft handeksem sedan i december -00. Först bara i vänsterhanden med små knottror som var vätskefyllda (klar vätska).
Var sedan på hudmottagningen i ett annat ärende och fick då veta att jag var koloniserad av stafylokocker. Har sedan dess fått Heracillin 2 ggr, sedan fått Fucidinsalva till lokalt bruk. Eksemet i händerna blev senare infekterat och blev då ordinerad Betnovat med chinoform blev något bättre av detta. Vid sista besöket på hud fick jag en ny läkare som kastade ett öga på händerna och diagnostiserade detta som PPP. Fick Daivonex och extra stark kortison men blev bara sämre av det. Smorde av en händelse in med Fucidin/hydrocortison och blev mycket bättre. Infekterat handeksem eller PPP?

Svar: 

Svar till signaturen susanne.
Det typiska kliniska utseendet vid PPP (Pustulosis palmo-plantaris) är ett välavgränsad område i handflata/or och/eller fotsula/or med rodnad, fjällning och ytligt liggande varbåsor, ej blåsor med klar vätska. När dessa varblåsor torkar in efterlämnar de typiska brunröda fläckar. Detta är typiskt för PPP, så titta efter om det finns hos dig. Ibland kan det även för hudläkare vara svårt att vid en enstaka undersökning skilja mellan eksem och PPP men förlopp och behandlingssvar brukar göra att bilden klarnar. God effekt av Fucidin-HC talar för eksem. Daivonex och stark steroid brukar förbättra PPP.