Hur undvika Euxyl K 400?

Hur undvika Euxyl K 400?

Jag har läst allt på denna hemsida om PPP.
Jag är en 42-årig man och fick diagnosen PPP (händer och fötter) för tre år sedan. Efter att ha provat med alla möjliga salvor och ljusbehandling kom jag till Huddinge sjukhus där jag fick ytterligare en svindyr salva och man konstaterade även att jag har kontaktallergi för Euxyl K 400. Inte heller denna salva hjälpte och man föreslog då piller "som tyvärr ofta har bieffekter". Jag gav upp och nu ett år senare har mina händer blivit mycket bättre utan orsak. Det har åter ökat min kampvilja och jag undrar nu om det finns listor på salvor, tvål, schampoo och liknande som INTE innehåller Euxyl K 400?

Svar: 

Tyvärr finns inte vad jag vet någon samlad lista på produkter som innehåller Euxyl K 400. Det är också så att ett och samma konserveringsmedel kan stå under olika namn. Det man alltid bör göra är alltså att fråga på apotek eller i annan affär om den produkt man köper innehåller detta ämne för det skall man alltid kunna få svar på.
PPP i sig är en hudsjukdom som anses vara en släkting till psoriasis och inte beror på kontaktallergi mot något ämne. Sjukdomen kommer i skov och kan ofta spontant förbättras under lång tid egentligen oavsett hur framgångrik behandlingen varit.