Blåsor i handflatorna

Blåsor i handflatorna

Hej,
Jag har nu läst igenom alla era frågor och svar gällande hand- och soleksem men ej funnit vad jag sökte svaret på. Soleksemen kan vi lämna därhän. Min fråga gäller istället mina händer. Det började med att jag hade en kraftig halsinfektion i slutet av förra året och i samband med detta fick jag små variga blåsor (nästan som finnar) med en röd ring runt på olika ställen i mina handflator de torkade ut efter ngn dag och blev till ett brun-rött märke med torr hud runtom. Min läkare sa då att de berodde på min kraftiga streptokock- infektion. Jag tog det för det, men lider nu fortfarande av dessa utslag och mina handflator är nu dessutom fulla av torra partier som kliar. Har hört att de torra partierna kan bero på järnbrist, men vad kan de andra utslagen vara för något, har jag ngn infektion kvar i kroppen måhända?
Förstår att det är svårt för er att svara på detta utan att se hur det ser ut men kanske ni har en liten idé om vad det kan vara och om ni tycker det krävs ett läkarbesök.
Tack på förhand!
Mvh
Joliot

Svar: 

Hej!
Du ger en mycket bra beskrivning som mest låter som pustulosis palmoplantaris (se dermatologens patientinformation här på hemsidan). Det är en form av psoriasis, den anses finnas nästan bara hos rökare, ses i handflator och/eller fotsulor. Streptokockinfektionen kan ha varit utlösande orsak, även om det finns en annan form av psoriasis som är mer typiskt i samband med halsinfektioner.
Behandling kan ges i form av olika kortisonkrämer, D-vitaminkräm (Daivonex) eller ljus som också kan kombineras med A-vitaminsyra i tablettform. En hudspecialist är bäst på att bedöma och behandla detta.
FN