Psoriasis - IPL

Psoriasis - IPL

Hej.
Jag har en fråga angående långvarig användning av PUVA-behandling. Jag har fått PUVA behandling som nog täcker 2 livsdoser, de var ju ganska givmilda med det i början när det kom ut. Jag är idag 40 år och har fått det sen det var nytt, men dock inte de sista ca 8 åren, för de kom på att jag fått för mycket, jag blev ledsen för jag tillhör den kategorin som inte tål vanlig sol utan min psoriasis blommar upp av sol och värme, så jag kan ju inte åka utomlands och bli fin. Provat allt och det ända som hjälpte var PUVA.

Nu till min fråga, efter många års solande med PUVA så har jag blivit ganska rödflammig i ansiktet, trots att jag dolt ansiktet de sista åren under PUVA-behandlingen, så tror jag att det kommer därifån. Jag är ganska röd på kinder och haka och näsa. Jag hade tänkt att gå till en laserbehandlingsgrupp och prova en metod som heter IPL - hudföryngring mot solskadad hy. Jag har ingen psoriasis i ansiktet. Är detta något som ni kan rekommendera?

Svar: 

PUVA är en kraftigare ljusbehandling som använts sedan 1976 med god effekt. Tyvärr upptäckte man ganska snart att de som fått många behandlingar fick en klart ökad risk för hudcancerutveckling. Detta har medfört att man numer ger bara totalt 200 livsbehandlingar (1 behandling = 1 ljusbehandling i boxen). Du har sannolikt redan kommit över denna gräns och ska därför allmänt ta det lugnt även med annan ljusbehandling och sommarsol.
IPL-behandling är sannolikt en sorts ytlig laserbehandling av huden, så att man "bränner av" den yttersta huden vilket gör att vissa pigmentförändringar mm slipas av. Vet Du med Dig att Du inte tål sommarsol och att detta kan försämra Din psoriasis, finns det risk att själva IPL även kan utlösa Din psoriasis.

För Din psoriasis finns det i dagsläget flera olika så kallade systembehandlingar i form av tabletter mot psoriasis i form av t.ex Neotigason och Metotrexat. Dessa har dock en fosterskadande effekt, varför man inte ska bli gravid under eller efter behandlingen. Jag tror det bästa vore att Du diskuterar lite mer ingående med Din behandlande läkare om vilken behandling som vore bäst för Din psoriasis och har Du redan fått mycket PUVA, ska Du avstå helt från fortsatt ljusbehandling.

/ Anders